Teknoloji

ABD’nin geçen yıl silah satışı 238 milyar dolara ulaştı

BBC haberine göre ABD’nin 2023 yılında yabancı ülkelere silah satışları dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Dışişleri Bakanlığı’nın Ekim ayında sona eren mali yıl için hükümete sunduğu raporda, ABD hükümetinin Yüzde 56 artışla 81 milyar dolarSatış için doğrudan pazarlık yaptığı öğrenildi.

Amerikan savunma şirketlerinin yurt dışına doğrudan satışları da dahil edildiğinde geçen yıl toplam satış tutarı 238 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Polonya 30 milyar dolar değerinde silah satın aldı

Savunma kapasitesini artırmaya çalışan Ukrayna’nın komşusu Polonya, ABD’den en büyük silahı satın alan ülkelerden biri oldu.

Polonya, 12 milyar dolar değerinde Apache helikopterleri satın aldı. HİMARLARÇoklu roketatar sistemi için 10 milyar dolar, M1A1 Abrams tankları için ise 3,75 milyar dolar ödedi.

Polonya ayrıca entegre hava ve füze savunma savaş sistemlerine 4 milyar dolar harcadı.

Başbakan Donald Tusk önceki hükümetin Polonya’dan ayrıldığını söyledi’ ‘Avrupa’nın en güçlü kara kuvveti’hedeflerine ulaşmayı amaçlayan askeri modernizasyon programını sürdürmeyi taahhüt etmiştir.

ABD’nin silah satışları, uzun yıllardır Washington’dan sonra ikinci büyük silah satıcısı olan Moskova’dan Ukrayna savaşı nedeniyle uzaklaşan ülkelerin etkisiyle arttı.

Almanya Chinook tipi helikopterlere 8,5 milyar dolar harcadı.

Bulgaristan Stryker tipi zırhlı araçlara 1,5 milyar dolar öderken, Norveç ise 1 milyar dolar değerinde çok fonksiyonlu helikopter satın aldı.

Çek Cumhuriyeti 5,6 milyar dolar değerinde F-35 savaş uçağı ve mühimmatı satın aldı.

Güney Kore F-35 uçakları için 5 milyar dolar ödedi

Amerikan silahları Avrupa dışında da yoğun ilgi gördü.

Güney Kore, F-35 savaş uçakları için 5 milyar dolar öderken, Avustralya, C130J-30 Superior Hercules tipi uçaklar için 6,3 milyar dolar harcadı.

Japonya ayrıca E-2D Hawkeye tipi gözetleme uçağı için 1 milyar dolarlık anlaşmaya vardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu