Ekonomi

Balık Sezonu Açıldı, Fiyatlar Düştü

Balık sezonu açıldı, fiyatlar düştü: Hamsi ve sardalya pazarın gözdesi oldu

İzmirli balıkçılar dönemden umutlu

İZMİR – Av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle esnafın tezgahları balıklarla doldu. Balıkçılar yeni sezondan umutlu olduklarını söylerken, en uygun fiyatlı balıklar olan hamsi ve sardalye yeniden pazarın gözdesi oldu.

1 Eylül’de av yasağının sona ermesiyle birlikte gırgır ve trol tekneleriyle balıkçılar denizin insafıyla limanlara dönüyor. İzmir’in Buca ilçesindeki Balık Hali’nde tezgahlar dolup taşarken, av yasağının kalkmasıyla fiyatlar uygun hale geldi. Hamsi, sardalya, levrek ve çipura gibi deniz balıkları en çok tercih edilen balıklar olurken, hamsi ve sardalyanın ise uygun fiyatları nedeniyle daha çok tercih edildiği kaydedildi.

Ağırlık 100-120 pound aralığındadır

Pazarın esnaflarından Yunus İnce, en uygun fiyatlı balığın hamsi ve sardalya olduğunu belirterek, “Balıklarda bu sezon çok fazla merhamet bekliyoruz. Sardalya, hamsi gibi deniz balıklarına yoğun bir ilgi var. Çipura ve levrek. En değerli balıklar ise sardalye ve hamsidir. “Dönem yeni başladığı için fiyatlarda belirgin bir sabitlik yok. Dönemin başlangıcından bu yana fiyatlarda doğal bir düşüş yaşandı ve fiyatların oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz. Balıkları sandıkla satıyoruz. Balıkları da sandıkla satıyoruz, yurt dışında hamsi ve sardalyanın kilosu 100 lira.” “120 TL aralığında satılıyor, barbun ise 250-1.000 TL aralığında satılıyor.” söz konusu.

“Biraz daha yağmur beklememiz lazım”

Yağmur yağdığında ve havalar soğuduğunda balık fiyatlarının daha da düşeceğini söyleyen balıkçılardan Abdullah Sağlam, “Fiyatların daha da düşmesi için biraz daha yağmur beklememiz gerekiyor. Yağmur yağmayınca balık fiyatlarının daha da düşeceğini” söyledi. hava sıcak olduğundan balıklar dipte ve avlanan balık sayısı az olduğundan fiyatı yüksek olabiliyor.13-14 kilo balık içeren kasalarda sardalyanın kasa fiyatı 400-600 lira oluyor. lira, hamsi ise 600-800 lira civarında. Çipura, levrek gibi balıkların fiyatları da büyüklüklerine göre değişiyor. Av sezonu öncesinde balık fiyatları biraz daha değerliydi. Bu hamsi.” Yoğun bir yıl oldu” dedi. Bir diğer balıkçı Aydın Salman ise, “Piyasada en çok çipura ve levrek satılıyor. Levreğin kilosu 1.200 lira civarında. Tanesi 5 kilo olan levreğin kilosu 800-900 lira civarında satılıyor. Şu anda fiyatlar aynı ama hava şartlarına göre fiyatlar da farklı oluyor.” “Değişiyor. Hale balığı çoksa fiyatı makul, azsa pahalıdır” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu