Haber

Başkan Özyiğit, “Belediyenin faydası Yenişehir halkının da faydası demektir”

Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında gerçekleştirildi. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve canlı yayınlanan toplantıda gündem maddeleri görüşüldü ve karara bağlandı.

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar Komisyonu ve Ekoloji Komisyonu’nun 2 no’lu parselin satışına ilişkin ortak raporunun görüşülmesinde konuştu. Menteş Mahallesi 1 ada 10471 no’lu ve satış işlemleri için Belediye Encümenine yetki verilmesi önergesi. Önder Özyiğit, “Belediyemizin mal satma noktasında değil, mal edinme noktasında bir tavrı var. Bahsettiğimiz bu alanların tamamı 4 yıllık görev süremiz içerisinde satın alınmış ve kamulaştırılmıştır. Bedeli tarafımızdan ödenmiş olup 20.5 dönümden oluşmaktadır. Şu anda satılması düşünülen alan 5.5 dönüm.” Kamu yararına işaret eden Önder Abdullah Özyiğit, “Haksızlık yok, kimsenin hakkı çiğnenmedi. Burada büyük bir kamu ilgisi var. Müthiş bir hizmet anlayışı var. ifadelerini kullandı.

“Emeklilik tazminatını İller Bankası’ndan doğru rakamlarla ve doğru faiz oranlarıyla borçlanarak ödemek için harekete geçtik ama bir gelişme olmadı, bir yanıt alamadık.” Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, EYT kapsamında emekli olacak 144 kişinin emeklilik haklarının ödenmesi için gerekeni yapacaklarını söyledi. Önder Özyiğit, “Belediyemizin mal satma noktasında değil, mal edinme noktasında bir tavrı var. Bahsettiğimiz bu alanların tamamı 4 yıllık görev süremiz içerisinde satın alınmış ve kamulaştırılmıştır. 20.5 dönümden oluşmaktadır bedeli tarafımızca ödenmiştir. Şu anda satılması düşünülen alan 5.5 dönüm. 144 kişiyi bulacağını düşündüğümüz meslektaşımız EYT kapsamında emekli olacaktır. Bu stratejik planda beklenen bir durum değildi. Erken emeklilik konusu CHP Genel Liderimiz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yıllardır bahsettiği bir projedir. Seçime az bir süre kala hayata geçtiği için toplu emeklilik talepleriyle karşı karşıya kaldığımız bir durum var. Yani önceden tahmin edilemeyen bir şeydi, tıpkı deprem gibi. Deprem nedeniyle bölgede ve Mersin’de vatandaşlarımızın ihtiyaçları için milyonlarca lira harcıyoruz ki bu tabii ki öngörülemezdi. Yani şundan bahsediyoruz: Ortada iki şey yapalım, borçlanma yetkisini alıp burayı satalım, hangisi daha ekonomik ve bize daha fazla hız kazandıracaksa onu yapalım. Borçlanma iznini bir ay önce aldık. Bu emekli maaşlarını İller Bankası’ndan reel rakamlarla ve reel faiz oranlarıyla borçlanarak ödemek için harekete geçtik ama herhangi bir ara vermedik, herhangi bir yanıt alamadık. Haksızlık yok, kimsenin hakkı çiğnenmedi. Burada büyük bir kamu yararı var. Büyük hizmet görme anlayışı var. 20,5 dönüm satın aldığımız ve geçen ay taksitlerini tamamladığımız bir yerin dörtte birini satıyoruz. Biz buraları alırken zaten bir kısmını daha sonra satmayı, hem Belediyemize kaynak sağlamak hem de satın alma bedelini karşılayabilmek için planlamıştık. Aylar önce ‘Adonis’ diye bilinen spor sahasını satma yetkisini bize verdiniz ama biz kullanmadık, hiç gündemimize getirmedik. Bundan dolayı burada yetki alınır, hangisi gerekiyorsa yönetim tarafından buna değer verilir. Bize güveniyorsanız bu yetkiyi veriyorsunuz. Kurumumuzun en verimli, en faydalı olan kısmını kullanacağız. Bu kurum en etkin ve basiretli şekilde yönetilecek, belediyenin şirketi ve belediyenin kendisi de yönetilecektir.” söz konusu. Konuşmaların ardından gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Yenişehir Belediyesi, İklim Değişikliği için Sürdürülebilir Güç ve Uyum Eylem Planı’nı hazırladı

Meclis Toplantısında, Avrupa Belediye Liderleri Anlaşması kapsamında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla 2030 ve 2050 yılları amaçlarına yönelik olarak hazırlanan “Yenişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı” masaya yatırıldı. İmzacılar arasında yer alan Yenişehir Belediyesi, meclis üyeleriyle de paylaşıldı. Bahse ilişkin konuşan Önder Abdullah Özyiğit, “Ar-Ge birimimizin uzun süredir üzerinde çalıştığı Belediye Başkanları Sözleşmesi kapsamında Yenişehir İklim Değişikliği için Sürdürülebilir Güç ve Uyum Eylem Planımızı (SECAP) hazırladık. zaman ve imzacısı olduğumuz. Bir yol haritası hazırladık. 150 sayfalık bir belgede toplandı. 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefiyle yola çıktık. Ve bu sözleşmeyi imzalayarak Türkiye’de büyükşehir belediyeleri dahil ilk belediye olduk. Yenişehir’in dijital ikizini de oluşturuyoruz. Yani Yenişehir sanal ortamda ikiz olacak ve bu Türkiye’de bir ilk. Buna bağlı olarak da yapay zeka kullanarak hava akımını engellememekten, bir binanın doğal enerjiden daha fazla yararlanabilmesi için nasıl yerleştirileceğine kadar Yenişehir’de nerede ve ne yapacağımıza karar vereceğiz. Yani artık bu çalışmalar bizim ekoloji yürüyüşümüzü belirleyecek. Bilimsel temellere dayanmadan yeraltı sularını çıkaramayacağız, bina konumlandıramayacağız. ‘Deniz buradan daha güzel görünüyor’ diye bina yapılmayacak. Yenişehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana ülkemizde olmayan ölçekte yeni projelerde yeşil binaları hayata geçiriyoruz. Büyük projeler şu anda yeşil binalar olarak yer alıyor. Bu nedenle, kolektif bir davranış biçimidir. Bu çalışmaları sadece Yenişehir’de yaparak doğayı kurtaramayacağımızı da biliyoruz. Ama herkes kapısının önünü süpürünce her şey çok güzel oluyor. ‘Yağmur yağmaz’ deriz, yağmur yağınca sel olur, ‘kuraklık’ deriz, kuraklıktan ölümden korkarız, yani önüne geçilebilir, herkes sorumluluğunu bilecek. Bilimin emrettiği şekilde, bilim yanımızda yürümekle yükümlüyüz. Türkiye’de bir ilk olan bu çalışmayı tüm kişi ve kurumlarımızın kullanımına açacağız. Doğayı kirletme özgürlüğüne sahip olmadığımızı bilmemiz gerekiyor. Ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizelim. Yenişehir İklim Değişikliği için Sürdürülebilir Güç ve Uyum Eylem Planımızı üniversitelerdeki bilim insanları ve uzmanlarla birlikte hazırladık. Emekleri için arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” terimleri kullandı.

Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı 2. Toplantısı, 5 Mayıs Cuma günü saat 10.30’da Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu