Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,78 dolar.

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 86,78 dolardan işlem görüyor.

Dün 85,92 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 86,82 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış tarihi olan 09:28’e göre yüzde 1 artarak 86.78 dolar oldu. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili 81,41 dolardan alıcı buldu.

Fiyatların yükselmesinde, sıkı Kovid-19 tedbirlerinin kaldırıldığı Çin’de ekonomik aktivitenin ve petrol talebinin artacağına dair iyimserlik etkili oldu.

Dün İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Çin’in ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Liu Hı, Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından ülkede hayatın ve üretimin normal seyrine döndüğünü vurgulayarak, bir tablo çizdi. 2023’te Çin ekonomisi için iyimser tablo.

Liu, yeni yılda ithalatta, kurumsal yatırımlarda ve hanehalkı harcamalarında artış öngördüklerini belirterek, Çin’in dışa açılma politikasını ve piyasa ekonomisi anlayışını sürdüreceğini söyledi.

Dün açıklanan bilgilere göre Çin ekonomisi, 2022’de yüzde 3’lük yıllık büyüme kaydederek 1976’dan bu yana en düşük ikinci yıllık büyümeyi kaydetti ve hükümetin yaklaşık yüzde 5,5’lik hedefinin altında kaldı.

Ancak ülkede sanayi üretimi Aralık ayında yıllık yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde artarken, aynı dönemde perakende satışlar yüzde 1,8 ile taleplerin altında geriledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise bu yıl için küresel petrol talebinde artış tahminini sabit tuttu. OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günde 2 milyon 220 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 770 bin varile ulaşması bekleniyor.

Bu artışta Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı Çin’de beklenen ekonomik toparlanma etkili olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol piyasasına ilişkin bilgiler bugün yayınlanacak.

Teknik olarak Brent petrolün 87.16$-87.66$ aralığının direnç, 86.66$-86.16$ aralığının ise takviye bölgesi olarak görülebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu