Haber

Demir Yumruk operasyonuna ilişkin açılan ikinci davanın görülmesine başlandı

Demir çelik kesiminde paravan şirketler üzerinden kamuyu ziyana uğrattığı argüman edilen firmalara yönelik “Demir Yumruk” operasyonunda örgüt kurucusu olduğu öne sürülen Hüseyin Eryılmaz’ın da ortalarında bulunduğu 46 kişinin yargılanmasına başlandı.

Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar ve avukatları katıldı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasını akabinde mahkeme lideri, sanıklara savunmalarını yapmaları için kelam verdi.

Sanık Hüseyin Eryılmaz, yaklaşık 30 yıldır ticaretle uğraştığı, tamamı kendisine ilişkin 11 şirketinin bulunduğunu ve bunların yöneticisi olduğunu anlattı.

Eryılmaz, şirketlerinin vergi yahut SSK borcu dahi olmadığını savunarak, “Tahakkuk eden bir vergi borcu olursa da onları ödemeye hazırım. Sadece bir şirketim, ham madde tedarik sırasında doların ani yükselmesinden kaynaklı tevkifata düştü. Bu şirketlerde yaklaşık 1500 kişi çalışıyor. Bugüne kadar usulsüz bir iş yaptığım ya da yasalara karşı hareket ettiğim görülmemiştir.” sözlerini kullandı.

İddianamede yer verilen tapelere de değinen Eryılmaz, çalışanlarıyla ortalarında geçen konuşmaların demir çelik kesimine ait kullanılan kavramlar olduğunu, kelam konusu sözlerin örgütsel bir jargon olmadığını öne sürdü.

Eryılmaz, savunmasına şöyle devam etti:

“Bilirkişi burada gerçeği yansıtmayan bir tavırla bu görüşmeleri kapalı yaptığımızı argüman etmiştir. Çorum’a kuryeyle gönderildiği iddia edilen yüklü miktarda para ise talimatımla bankadan çekilen dövizdir. Parayı götüren de kurye değil yanımda asgari ücretle çalışan personelimdir. Çorum’da anlaştığımız tescilli bir döviz firmasına bu parayı götürmüştür. Son olarak bütün şirketler benimdir, hepsi yasaldır. Dolandırıcılık kelam konusu değildir, paravan yapılanmalarla devleti ziyan uğratmadım. Tahliyemi talep ediyorum.”

Örgüt yöneticisi olduğu ileri sürülen Hulusi Belgü de uzun yıllar demir sektöründe çalıştığını ancak 5 senedir sektörden uzak kaldığını, bu süreçte iddianamede isnat edilen hiçbir suçu işlemediğini savundu.

Belgü, savunmasında şunları söyledi:

“2010’da Hint bir yatırımcıyla birlikte iddianamede ismi geçen şirketini kurduk. Bunun yanı sıra bir alışveriş merkezlerinde görev yapıyordum. 2014’te çalıştığım alışveriş merkezi satıldı ve onlar benden öbür iş yapmamamı istedi. Ben de bu nedenle Hint yatırımcılarla kurduğum şirketten ayrıldım. İddianamede çeşitli tapeler var. Tapelerde yalnızca Hüseyin Eryılmaz ile görüşüyorum. Eryılmaz’ın İngilizce bilmemesi sebebiyle tercümanlık yardımında bulundum. Tapelerde Çorum’a giden paralarla ilgili konu var. Eryılmaz ‘Uygun fiyata döviz alabilir miyim?’ diye ricada bulundu. Ben de bu mevzuda yardımcı oldum lakin demir çelik ticaretiyle ilgili hiçbir dahlim olmadı. Bu işten en ufak bir yararım olmadı.”

Demir çelik sektörüyle herhangi bir alakasının bulunmadığını öne süren Belgü, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Sanık Mustafa Kırsaç da Eryılmaz’ın şirketinde satış ve sevkiyat bölümünde çalıştığını, imza yetkisi bulunmadığını, maaşla çalışan sıradan bir personel olduğunu savundu.

Örgüt yöneticisi olduğuna dair savcılık tespitini reddeden Kırsaç, “Bir meskenim bir de ikinci el otomobilim var. Öteki hiçbir mal varlığım yok. 2017’de emekli oldum. Çocuklar okuduğu için çalışmak zorunda kaldım. Sanıklarla görüşmelerim iş gereğidir. 33 yıldır aynı fabrikadayım. İnsanlar demir fiyatlarıyla ilgili beni arar ve fikrimi sorar.” dedi.

Sanık Muzaffer İzgi de üzerine atılı “dolandırıcılık” ve “suç örgütü yönetme” suçlarını kabul etmediğini bildirdi.

Makine mühendisi olduğunu, üretim ve satış planlama birimlerinde görev yaptığını anlatan İzgi, “2019’dan sonra hurdadan üretim yapılmaya başlayınca bu alanda misyon aldım. Şirkette yönetici konumunda değilim ve imza yetkim yok. Ticarette ödemenin vadesinin geciktirilmesini istemek usulsüzlük değildir. Şirketten dayanak istenmesi ıskonto talebiyle ilgilidir. Kabahat ögesi taşımaz.” diye konuştu.

Sanıklar Soner Eryılmaz Ahmet Kurtuluş, İhsan Göymen, Yılmaz Altunbulak, Melih Meriç, Havva Sarı, Salim Metin, Turgut Denizoğlu, Burhanettin Kalem, Tamer Uslucan, Serkan Peker, Rıdvan Bulut, Çetin İnsan, Uzman Yüksel ve Deniz Satılmış da üzerine atılı suçlamaları reddetti.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Soruşturmanın geçmişi

Demir çelik bölümünde paravan şirketler üzerinden düzmece faturalarla kamuyu 25 milyar lira ziyana uğrattığı sav edilen firmalara yönelik 28 Haziran’da “Demir Yumruk” operasyonu düzenlenmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ortalarında hata örgütü kurucusu olduğu argüman edilen Hüseyin Eryılmaz’ın da olduğu 46 kuşkulu hakkında iddianame düzenlenmişti.

İddianamede, paravan şirketler üzerinden piyasaya yüklü ölçüde demir satan şüphelilerin, bu süreç karşılığında fatura kesmedikleri üzere, ödemeleri elden alıp geçersiz faturalarla devleti ziyana uğrattığı belirtilmiş, bu yolla 1 milyar 436 milyon 81 bin lira kamu ziyanına neden oldukları söz edilmişti.

İddianamede “örgüt kurucusu” olmakla suçlanan Hüseyin Eryılmaz ile “örgüt yöneticisi” oldukları tez edilen şüpheliler Hulusi Belgü, Mustafa Kırsaç, Muzaffer İzgi ve Soner Eryılmaz’ın “suç örgütü kurmak”tan 4 yıldan 8 yıla, “suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”tan 10 yıldan 35 yıla kadar mahpusla cezalandırılmaları istenmişti.

Diğer şüphelilerin hakkında da “suç örgütü kapsamında zincirleme şekilde kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”, “kamu kurumlarına yönelik dolandırıcılık”, “suç örgütüne üye olmak” ve “suç örgütüne yardım” kabahatlerinden 2 yıldan 35 yıla kadar mahpus cezaları talep edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu