Haber

ECOWAS, Nijer’de arabuluculuk yapması için NSCIA Başkanını gönderdi

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi (NSCIA) Genel Lideri Sa’ad Abubakar’ı arabuluculuk yapması için Nijer’e gönderiyor.

Nijer’deki askeri yönetime Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve Bazum’un görevine iade edilmesi için bir hafta süre veren ECOWAS, taraflar arasında yoğun bir görüşme yürütüyor.

Afrika medyasında yer alan haberlere göre ECOWAS, NSCIA Genel Lideri Sokoto Sultanı Sa’ad Abubakar’ı yarın aynı saatte Nijer’e gönderiyor.

Nijerya’nın en etkili ve saygın dini liderlerinden biri olan Abubakar’ın yarın beraberindeki heyet ile çeşitli görüşmeler yapması bekleniyor.

Şu anda Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mohammad Debi, Nijer eski Devlet Başkanı Mahamadou issaoufou ve Benin Devlet Başkanı Patrice Talon Nijer’de farklı çevrelerle bir araya geliyor.

Cuntaya verilen süre azalıyor

ECOWAS, 30 Temmuz’daki olağanüstü zirvesinde, askeri cuntaya Başkan Bazum’u azat etmesi ve görevinin başına dönmesi için bir hafta süre verdi.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini açıklamıştı.

Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali, yaptıkları ortak açıklamada ECOWAS’ı Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş ilan etmek anlamına geldiği konusunda uyardı.

Nijer’de darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, yönetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahman (Omar) Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatan Savunma Kurulu (CNSP) olarak adlandırılan cuntanın liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

osmaneliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu