Haber

Kişisel verilerin internete sızması TBMM gündeminde

ANKARA – CHP Antalya Milletvekili Mustafa Fazilet, e-devlet verilerinin çalındığı iddiaları hakkında; Soru önergesini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye sundu.

Erdem, “Türkiye’de yaşayan 85 milyon Türk vatandaşının bilgilerinin e-devlet uygulaması üzerinden ele geçirildiği bilgisi kamuoyuna yansıtılıyor. Hatta kişinin telefon numarası, yakınlarının bilgileri, annesinin TC kimlik numarası ve tapu bilgilerine ulaşılabildiği iddia ediliyor. Bu bilgilere söz konusu internet sitesi üzerinden ücretsiz üyelik, tapu ve diğer özel bilgiler için ulaşılırken, bir internet sitesi fiyatı ile üyelik talep edilerek de ulaşılabilmektedir.

Bunun ulusal bir siber güvenlik sorunu olduğunu öne süren Fazilet, İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda bir an önce soruşturma başlatması gerektiğini ve siteyi kuran kişiler gibi herkesin değerli kişisel bilgilerini içeren bir kamu hizmeti ve e-posta adresi olduğunu söyledi. -Site üzerinden elde edilen bilgileri korkunç bir hedefle kullanan hükümet. Yapıyı sağlayamayan sorumlu çalışanlar hakkında gerekli isim ve idari işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiğini vurguladı.

CHP Milletvekili, bu sorunun yol açabileceği mağduriyetlere değinerek, “Devletin savunmasında olması gereken bireysel verileri elde eden şahıslar, toplanan verileri bir araya getirerek kar elde etti. Bu durum bilgileri açığa çıkan kişiler için birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir. E-devlet sistemi çerçevesinde yaşamak tüm vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Devletin elektronik ortamda sunduğu hizmetlerin sunulması için kullanılan e-devlet sisteminin güvenliğini bir bakanlık nasıl sağlayamaz? Vatandaşımızın kişisel bilgilerini koruyamayan devlete vatandaşlarımız nasıl güvenecek? açıklama yaptı.

Erdem, “Anayasa’da kişisel verilere erişim hakkı açıkça düzenlenmiştir. Bu nedenle e-devlet bilgilerinin ele geçirilmesi ve korunması anayasal bir suçtur. Devlet bu konuda gereğini bir an önce yapmalıdır! Yine 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 11’inci maddesinde ilgili kişinin kendisi hakkında kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme ve kişisel bilgi işlenmişse bilgi talep etme hakkı bulunmaktadır. Yani kişisel verileri çalınan vatandaş mutlaka bu konuda bilgilendirilmelidir” dedi.

Erdem’in TBMM’ye sunduğu soru önergesinde İçişleri Bakanlığı’na, ilgilileri ise Adalet Bakanlığı’na yönelttiği soru önergeleri şöyle:

1. Bu bilgilerin ilahiyat web sitesi tarafından e-devlet sistemi üzerinden elde edildiği tezi doğru mudur? Söz konusu siteyi kuran kişi veya kişiler tespit edilebilir mi? İlgili kişi veya kişiler hakkında soruşturma başlatıldı mı?
2. Bilgi güvenliğinden sorumlu kurum ve kişiler kimlerdir? Kamu kurumlarımızın güvenlik sistemlerinin hızlı bir şekilde hacklenmesinde hangi kurum ve kuruluşlar ihmal edilmektedir? Bu kurum/kişiler hakkında adli/idari işlem başlatıldı mı?
3. Yakın zamanda YSK bilgilerinin ele geçirildiği iddiası doğru mu? Bir soruşturma veya adlandırılmış/idari bir süreç başlatıldı mı? Başladıysa ayrıntılar nelerdir?
4. Nüfus Yönetimi alanında 20 yıldır yazılım yapan “Kale Yazılım” adlı yazılım şirketinin Ocak 2023’te el değiştirdiği ve söz konusu şirketi Turkcell’e bağlı Global Bilişim adlı bir şirketin satın aldığı iddiaları mı? Ulusal siber güvenlik sorununun bu olayla ilgisi araştırıldı mı? Global IT isimli şirket hakkında isimlendirilmiş/yönetimsel bir süreç başlatıldı mı? (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu