Ekonomi

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Genel Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinin yüzde 9’da sabit tutulmasına karar verildiğini açıkladı.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Yılın son çeyreğine ilişkin göstergeler, zayıflayan dış talep kaynaklı büyümedeki yavaşlamanın, iç talepteki görece güçlü seyirle telafi edildiğine işaret etmektedir.” söylendi

İşte Merkez Bankası’nın karar metninin tamamı;

Son dönemde iktisadi faaliyete ilişkin veriler tahmin edilenden daha olumlu gelse de, jeopolitik riskler ve faiz artışlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürüyor. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik analiz araçları sayesinde başta temel gıda olmak üzere bazı sektörlerde arz kısıtlılığının olumsuz etkileri azaltılsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seyrini sürdürüyor. Yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Ülkelerin ortasında farklılık gösteren ekonomik görünüme bağlı olarak, gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarındaki ve bağlantılarındaki ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere merkez bankalarının geliştirdiği yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme çabalarının devam ettiği görülmektedir. Ayrıca, artan sakin risklere karşı faiz oranlarını artıran merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracakları beklentisi finansal piyasalara yansımaya başladı.

GÜÇLÜ BÜYÜME

2022 yılının ilk üç çeyreğinde güçlü büyüme gerçekleşti. Yılın son çeyreğine ilişkin göstergeler ise, zayıflayan dış talep kaynaklı büyümedeki yavaşlamanın iç talepteki görece güçlü seyirle telafi edildiğine işaret ediyor. İmalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülmektedir. İstihdam kazanımları diğer ekonomilere göre daha olumlu. İstihdam artışına katkı sağlayan bölümler dikkate alındığında, büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklendiği görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin mevcut süreçlerin istikrarına beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam ediyor. Ayrıca, yurt içi tüketim talebi, elektrik fiyatlarının yüksek seviyesi ve ana ihracat pazarlarında resesyon ihtimali mevcut istikrar üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır.

POLİTİKA ARAÇ KİTİ LİRALAMA AMACIYLA UYUMLU OLACAK

Mevcut süreçlerin sürdürülebilir seviyelerde istikrarı fiyat istikrarı açısından değerlidir. Kredilerin büyüme hızı ve ekonomik aktivite ile ulaşılan finansal kaynakların hedeflerle örtüşmesi yakından takip edilmektedir.

Kurul, 2023 Para Politikası ve Liraizasyon metninde de belirtildiği üzere finansal transfer sisteminin işleyişini destekleyecek araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liraizasyon hedefleri ile uyumlu hale getirecektir.

DESTEKLEYİCİ FİNANSAL ŞARTLAR KRİTİK DEĞERDİR

Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla uygulanan bütüncül politikaların güçlendirilmesi ile enflasyonun düzeyinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmıştır. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Küresel büyümeye ilişkin belirsizliklerin ve jeopolitik belirsizliklerin arttığı bir dönemde, sanayi üretimindeki ivmelenmenin ve istihdamdaki artış eğiliminin devam etmesi, arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürdürülebilirliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem taşıyor. riskler artıyor. Bu çerçevede Kurul, politika faizini sabit tutma kararı almıştır.

YATIRIM VE İSTİHDAM ARTIŞI İÇİN UYGUN BİR YER OLACAK

TCMB, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşılana kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaştırılması amacıyla Liraizasyon Stratejisini tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, döviz ikamesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerindeki kalıcı düşüş yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu yönde etkileyecektir. Böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir biçimde devam etmesi için uygun bir zemin oluşturulmuş olacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

FAİZ KARARI SONRASI DOLAR NE KADAR?

TCMB yılın ilk PPK toplantısında politika faizini yüzde 9’da sabit tuttu. Faiz kararı öncesinde ABD doları 18,80 liradan işlem görüyordu. Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolar kuru yatay seyretti.

soke-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu