Haber

UNHRC: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Son Altı Haftada Yaşanan Şiddet Olaylarında 200 Sivil Öldü

KINSHASA, 25 Ocak (Xinhua) — Birleşmiş Milletler tarafından Salı günü yayınlanan yazılı bir açıklamaya göre, Kongo’nun kuzeydoğusundaki Ituri eyaletinde son altı hafta içinde devlet dışı silahlı gruplar tarafından bir dizi 200’den fazla baskın düzenlendi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK). sivil öldürüldü.

19 Ocak’taki son ölümcül baskında, silahlı kişiler Ituri’de ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan Plaine Savo bölgesine baskın düzenleyerek iki yetişkin ve beş çocuğu öldürdü. Saldırının ardından yaklaşık 17 bin kişi, güvenlik önlemlerinin artırıldığı yakındaki Bule kasabasına kaçtı.

UNHCR’ye göre, komşu Kuzey Kivu Eyaletinde de saldırılar oluyor. Mart 2022’de çatışmalar önemli ölçüde arttı ve 521.000 kişi hayatlarını kurtarmak veya devlet dışı silahlı gruplar tarafından zorla askere alınmaktan kaçınmak için hava bombardımanlarından kaçtı. Yaklaşık 120 bin kişi kişisel eşyalarını başlarında, çocuklarını sırtlarında taşıyarak eyalet başkenti Goma’nın nispeten güvenli banliyölerine taşındı. Çatışmalardan büyük zarar gören eyalette toplam 2,1 milyon kişi yerinden edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 5,6 milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Bu sayı, ülkeyi yerinden edilmiş insanlar açısından Afrika kıtasının en büyük ülkesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri yapıyor. Ülke ayrıca 524.700 mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu