Haber

Yunanistan’da polis tarafından vurulan 16 yaşındaki çocuk Roman danslarıyla uğurlandı

Vedat Yeler

ATİNA -Yunanistan’ın Selanik kentinde benzin istasyonundaki 20 avroluk akaryakıt ücretini ödemediği gerekçesiyle polis tarafından kovalanarak başından vurulan 16 yaşındaki Roman çocuğun cenazesi için yüzlerce kişi toplandı 5 Aralık’ta. Yunanistan’da ötekileştirilen ve devlet şiddetine maruz kalan binlerce Roman için bir sembol haline gelen Kostas Frangulis, bugün akrabaları, arkadaşları, yerel halk ve dışarıdan gelenler tarafından Selanik’e son yolculuğuna uğurlandı.

Cenazesi alkışlar, sevilen müzikler ve Roman dansları eşliğinde kılınan Frangulis’in tabutunun üzerine “Bir daha asla. Kostas Frangulis ölümsüzdür” yazılı siyah pankart asıldı. Yunan basınında evli ve küçük bir çocuk babası olan Kostas Frangoulis’in cenazesi için “Bir çocuğu olan bu genci kaybetmenin yasını tutuyoruz” yorumu yapıldı.

16 yaşındaki genç Roman Frangulis’in 8 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından Yunan polis gücü ELAS, Selanik ve Atina başta olmak üzere birçok şehirde protesto gösterisi yaptı. Polisin saldırıları sonucunda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öte yandan Frangoulis’in ölüm sebebinin ‘ırkçılık’ olduğunu söyleyen Roman topluluğu, Ekim 2021’de Atina’da 20 yaşındaki bir Roman gencin daha polis kurşunuyla ölümüne işaret etti. Bu olayda 15 yaşındaki bir çocuk da yaralandı.

Frangoulis’i vuran 34 yaşındaki polis memuru açığa alındı ​​ve mahkemenin yargılanmasına kadar gözaltında tutulması veya kefaletle serbest bırakılması yönündeki kararına kadar yatılı gözaltına alındı. Polis memuru, ilk derece cinayete teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve yasadışı yollardan silahını ateşlemekten hafif müebbet hapis cezasıyla suçlandı. Frangoulis’in ölümünün ardından, ağır suç suçlaması muhtemelen adam öldürme olarak değiştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu