Haber

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Brüksel toplantısı başarısızlıkla sonuçlandı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında Brüksel’de yapılan toplantının “başarısızlıkla” sonuçlandığını duyurdu.

Vucic, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Belgrad-Priştine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile başkent Brüksel’de yaptığı görüşmenin ardından yerel basına açıklamalarda bulundu. Belçika şehri.

Sırbistan ile Kosova arasındaki bağların normalleştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantılardan birine katıldığını belirten Vucic, “Bugünkü toplantı başarısızlıkla sonuçlandı. Hepimizin kendi önerileri vardı. Sonuçta Sırbistan olarak AB’nin uzlaşma önerilerini kabul ettik. Kurti bunu istemedi ve toplantı sona erdi.” söz konusu.

Vucic, Kurti’nin Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasını istemediğini vurgulayarak, “Sırbistan sorumluluklarından kaçmıyor. AB’nin sunduğu uzlaşma teklifi hiç de kolay olmadı ama biz yine de kabul ettik. Kurti kabul etmedi.” dedi.

Sırbistan ve Kosova liderleri, Kosova’nın kuzeyinde artan gerilim nedeniyle AB’nin daveti üzerine daha önce 22 Haziran’da Brüksel’de bir araya gelmişti.

Kosova’nın kuzeyinde gerginlik

Kosova’nın kuzeyinde Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan’da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs’ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edildi.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında kavga çıktı. 29 Mayıs’ta belediye binalarını koruyan NATO’ya bağlı Kosova Barış Gücü (KFOR) askerleri ile Kosovalı Sırplar arasında çıkan çatışmada 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan, 14 Haziran’da iki ülkenin sınır bölgesinde Kosovalı polis memurları olduğu belirlenen üç kişiyi “Sırbistan’da eylem yapmayı planladıkları” gerekçesiyle gözaltına alırken, Kosova polis memurlarının “kaçırıldığını” iddia etti. Sırbistan tarafından. Sırbistan, Kosovalı polis memurlarını 26 Haziran’da serbest bıraktı.

Yaklaşık 10 Kosovalı Sırp, Kosova polisi tarafından farklı gerekçelerle gözaltına alınırken, Sırbistan bu kişilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Zaman zaman karşı karşıya gelen iki ülke arasındaki gerilimin temel nedeni, Sırbistan’ın 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görmesidir.

AB’nin arabuluculuğunda 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında, ilişkilerin normalleşmesi ve sonuçta iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulunması yönünde çalışmalar yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu